daisy photographed from below

Premiul Fundației Sturza

Dirk Balke, 1960, Germania

Locuiește și activează în or. Dusseldorf, Germania

Absolvent al „Freie Kunstakademie Rhein-Ruhr”, Germania

Membru al Grupului Internațional de Artiști „Die Neuen Milben”

Expoziții relevante: Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovacia

Lucrări în colecții private: Germania

Dezvoltarea obișnuită a artei se desfășoară în general de la realism spre abstracție. La Dirk Balke aceasta se întâmplă altfel, ajungând până la fotorealism. Aceasta este o adevărată provocare pentru Dirk Balke. El vrea să afle cât de mult pot fi transportate emoțiile în această prezentare extrem de realistă.

În perioada sa abstractă el a transformat formele geometrice în realitate. Se pot vedea ferestre, porți, fațade ale caselor, toate pictate în perspectivă centrală. Provocarea, în cazul dat, constă în a crea tensiuni. Perspectiva frontală subliniază o ordine strictă și emană calmitate. Pentru a nu fi plictisitor, este necesar de a crea tensiune între spațiul gol și parabolă. Uneori, acest lucru este demonstrat printr-o vedere în spatele obiectelor sau chiar dintre acestea, alteori, printr-o reflecție în fereastră sau o privire prin fereastră în spațiul din spate. Dirk Balke demonstrează natura tranzitorie a vieții, pictând exfolierea vopselei pe lemn, piatră sau metal. Prezentarea pare a fi atât de reală, încât ești tentat să atingi pânza pentru a vedea dacă e realitate sau pictură.

Realismul și tendința lui Dirk Balke de a povesti creează tensiune. Realitatea este, astfel, deseori transformată prin adăugarea unor forme bizare.

Dirk Balke lucrează în general în ulei. După ce absolvit Academia de Artă din Essen, a lucrat 4 ani la Viena. În prezent, trăiește la Dusseldorf.

Organizatori:

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova
Centrul de Artă "AMPRENTE"

Contacte

str. 31 August 1989, Nr. 115, mun. Chişinău, 2012 Republica Moldova

bip.chisinau@gmail.com

Tel: (+373) 79 54 85 11 (Curator)

Fax: (+373) 22 24 53 32

© Copyright BIP Chisinau