daisy photographed from below

Premiul Mare

Otgonbayar Ershuu, 1981, Mongolia / Germania

Locuiește și activează în Berlin, Germania

Absolvent al Universității de Arte din Berlin, Germania

Expoziții relevante: Cehia, Elveția, Franța, Germania, India, Japonia, Moldova, Mongolia, Olanda, Suedia

Lucrări în colecții private: Australia, Canada, Cehia, China, Coreea, Elveția, Franța, Germania, India, Japonia, Marea Britanie, Mongolia, Olanda, SUA, Suedia

OTGO este cel mai important artist contemporan din Mongolia. Lucrările sale încântă privitorul prin prospețimea și liniștea pe care o emană. Vedem oameni și animale care umplu spațiile, deseori mari, ale picturilor sale sub forma unui dans în cerc. Este întotdeauna dificil de a evalua și a aprecia arta unei culturi străine, mai ales când nu-i cunoaștem tradițiile. Prin urmare, în mod inevitabil contemplăm această artă cu ochi „încărcați” de propria noastră cultură și, respectiv, omitem sau percepem lucrurile în mod diferit. Uitându-se la tabloul cu Sfânta Familie, spectatorul care nu cunoaște cultura creștină va percepe doar o simplă familie. Noi va trebui să trăim cu această limitare inerentă.

După ce a studiat pictura, OTGO a intrat într-o perioadă de studiu individual, dobândind cunoștințe privind tehnicile picturii și pictura iconografică a miniaturii mongole, ceea ce mai târziu l-a determinat să transforme această tradiție în adaptarea sa personală, contemporană. Artistul a descris actul meditativ al picturii Thangkas, în care reprezentarea divinității este finisată printr-o singură mișcare: „Pictura Thangka e acea pictură în care pictează mintea și nu mâinile. Precum meditația, ea acumulează forță nouă și energie.”

Mișcarea picturii care trece din minte în mâna care pictează este, în cele din urmă, mișcarea eternă a vieții, dar și eliberarea de lumea materială pe calea spre o lume spirituală.

Artistul de origine mongolă trăiește în Berlin începând cu 2005, însă creațiile lui pot fi considerate pe bună dreptate ca aparținând lumii deoarece cuprind toate culturile. El nu doar promovează constant arta Mongoliei, țării sale natale, devenind ambasadorul cultural al poporului său în lume, ci și întruchipează generația tânără la nivel mondial, care respectă tradițiile regionale și acționează în plan internațional. El combină tradițiile occidentale și orientale într-o manieră foarte atentă și bine primită, creând astfel un tip de artă care a devenit parte integrantă a globalizării.

Dr. Martin Stather (Germania)

Organizatori:

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova
Centrul de Artă "AMPRENTE"

Contacte

str. 31 August 1989, Nr. 115, mun. Chişinău, 2012 Republica Moldova

bip.chisinau@gmail.com

Tel: (+373) 79 54 85 11 (Curator)

Fax: (+373) 22 24 53 32

© Copyright BIP Chisinau