daisy photographed from below

Premiul III

Constantin Migliorini, 1974, Italia

Nașterea și Renașterea. Autoportret

Societatea, în epoca globalizării, este marcată de schimbări continue, dictate predominant de inovațiile tehnologice, menite să sporească accesibilitatea acestei lumi, prin rețelele de socializare și, în unele cazuri, prin îmbunătățirea condițiilor de bunăstare materială, posibile datorita acestui progres tehnologic. Însă, tot mai des, omul întâmpină un șir de greutăți în încercarea sa de a naviga prin aceste schimbări tehnologice constante și copleșitoare. Anxietatea și frică din interiorul omului nu dispar nicăieri.

Ființa umană are nevoie de o bază solidă, pentru a nu se rătăci în acest perpetuu univers al inovațiilor și o regăsește în tradiții și religie, chiar atunci când este orientat spre viitor.

Nașterea este miracolul care nu poate fi replicat prin tehnologii, viața își continuă ciclurile biologice, iar omul, pentru a actualiza sensul propriei existențe, este nevoit să se deschidă, la nivel spiritual, simplității naturale. Pentru a înțelege, trebuie să fii liber, de aceea, renașterea sinelui, este cea de-a doua posibilitate pentru a readuce la nivel de cunoaștere esența propriei persoane și a lumii înconjurătoare.

Arta legată de redescoperirea propriilor tradiții recuperează, deocamdată, un model de existență sustenabil în particularitatea sa, un model, în care spațiul tradiționalului poate coexista cu tehnologiile avangardiste.

Am existat cândva, sunt și azi, aici și acum. În această pictură, iuta zdrențuită, devine o relicvă a descoperirilor trecutului, care, în instanța conștientului, condiționează prezentul.

Organizatori:

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova
Centrul de Artă "AMPRENTE"

Contacte

str. 31 August 1989, Nr. 115, mun. Chişinău, 2012 Republica Moldova

bip.chisinau@gmail.com

Tel: (+373) 79 54 85 11 (Curator)

Fax: (+373) 22 24 53 32

© Copyright BIP Chisinau